STOPPA PLÅGSAMMA LJUDFÖRSÖK!

Rubriken härstammar från början av 1980-talet och användes i marknadsföring för märket Quad. Om jag är rätt ute så var det Jan-Eric Persson, bl a känd för sina välljudande inspelningar på skivfabrikatet ”Opus 3” som myntade begreppet.

Vi själva har fått lov att låna uttrycket som slogan. I slutet av 80-talet kunde man emellanåt se bilar i Trollhättetrakten utrustade med denna dekal i bakrutan och med en HiFi-Punkten logga bredvid. Det finns som bekant ett uttryck ”Stoppa plågsamma djurförsök” som denna är en skämtsam men allvarligt menad variant på.

Idag är det ovanligt att man ser bildekaler överhuvudtaget. Möjligen på ”skrotbilar” som mest verkar ha dem för att ta fokus från ”rostfläckarna” med något käckt budskap. Likväl är våra slagord än idag högst aktuella trots att närmare 30 år har passerat.

Så mycket har hänt inom teknik så jag tror att folk i allmänhet tror att det blivit bättre ljud; – Tekniken går ju så snabbt! Internet, mobiltelefoner, superdatorer och platta TV-apparater. Nog borde ljudet vara ”super” också! Vi som hängt med ett tag vet att det inte riktigt är så.

Internet har inneburit att tillgängligheten på lågupplöst bild och ljud närmast har exploderat. Streamingtjänster har gjort musiken tillgänglig på ett enkelt sätt och man kan lyssna varsomhelst via sina ”smarta telefoner” i sina superdesignade hörlurar och ha ljud i ”alla rum”. Jag skriver medvetet ljud för det handlar oftast om att det låter, inte att det spelar musik. Det ska vara ”trådlöst” och överföras till en allt i ett låda. Ingenting får ta plats o s v.

Visst finns det sätt att göra detta bra, men för normalkonsumenten verkar det mest handla om ljud som konsumtion istället för upplevelser. Funktion istället för välljud.

Vi låter detta hända. Vi accepterar dåligt ljud.

Det finns dock dem som märker att den nya platta TV:n låter sämre än den gamla tjocka. Där är en väg in till att skaffa en separat anläggning för att ens kunna höra vad de säger på nyheterna. Det finns dem som lägger märke till att ett superkomprimerat ljud helt tappar känslan. Många lever dock i ”ovisshet”. De vet inte hur bra det kan låta.

Till alla er som har en bättre anläggning. Nu är det dags att sätta ner foten!

Det är dags att bli en ljudaktivist!

* Klaga när det låter ”illa”!

* Dra ur sladden, så det blir tyst!

* Låt folk få lyssna på bra anläggningar i jämförelse!

* Hjälp till att placera anläggningar rätt.

* Bojkotta affären som ”spyr” ut hissmusik där man knappt kan höra vilken låt det är!

* Acceptera inte uttryck som ”jag lyssnar så sällan, så det spelar ingen roll”.

Gör man saker på rätt sätt när det gäller musikåtergivning så finns det rikliga belöningar att erhålla. God musikåtergivning kan jämföras med andra upplevelser för våra övriga sinnen såsom god mat/dryck, när det kittlar i magen, förälskelse e t c.

Forskarna visar att god musik är främjande för hälsan på många sätt. För oss är det ingen nyhet.

Många lägger sina surt förvärvade pengar på det yttre såsom bilar, båtar, kläder. En god anläggning kanske inte är lika synligt men gör gott för själen.

Stoppa plågsamma ljudförsök!

En bra musikupplevelse unnar jag alla! Det är lyx i vardagen.

Martin Niklasson

Gilla oss på

Nyhet!

Cyrus SoundKey
Smidig hörlursdac. Förbättra prestandan i dina hörlurar på "på språng" genom att koppla in SoundKey digitalt till din smartphone.

Det är inte ljudet man har satt "främst" i telefonen utan det
Läs mer...

Nyhetsbrev:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer hos oss samt allmänt om HiFi & Hembio.
Läs mer...

Cyrus One

Cyrus One är instegsförstärkaren från Cyrus, där man tagit a

Pris: 8990:-
Läs mer...

Boston SoundWare-S 5.1

SoundWare S är det större satellitsystemet i serien. Och var

Pris: 4500:-
Läs mer...

Marantz NR 1508

Enligt test i bl a Hemmabio-tidningen av föregångare så har

Pris: 5390:-
Läs mer...

Heco Aurora 300

Aurora 300 är en högtalare som har, trots sin storlek bra bo

Pris: 3990:-
Läs mer...