Återtåget för riktig HiFi!?

"Visa mig din skivsamling och jag ska berätta vem du är".
Detta sa man för inte allt för länge sedan då ens skivsamling i hög grad visade hur man var som människa. Med streamingens intåg det senaste decenniet i de svenska hemmen och världen över så är inte detta längre lika gångbart.


Skivsamlingar

Många hade och enstaka har fortfarande som hobby att samla på skivor, men för gemene man så är det "strömmad" musik via någon musiktjänst som gäller. Visst kan man kolla låtlistor men det är inte samma träffsäkerhet i vem du är, då det är just bara är enstaka låtar och lätt utbytbara. Vissa lyssnar helt enkelt på andras listor då man inte orkat göra egna.

De musikintresserade lade stor möda på att köpa ett visst album. Man sparade och lyssnade på radion i hopp om att få höra artisten, och lyckan var gjord när man hade fått tag på sitt egna exemplar av skivan. På vinylens storhetstid var det även viktigt att köpa rätt pressningar. Det var allmänt känt att vissa utgåvor var av undermålig kvalité. Drömmen var ofta amerikansk eller Japansk pressning. Med CD-skivor fortsatte samlandet. Det var även smidigare att byta t ex låtar. Lät det bättre? Förmodligen för gemene man, men kanske inte för vinyl-entusiasten.

Hembio

Runt Millenie-skiftet hade hembion sedan många år ett starkt grepp runt totala ljudmarknaden. Genom att kombinera ljud och bild så blev det hemmabio. Även många musikentusiaster hade hembio för det var "inne". Att spela musik via en sådan anläggning, var särskilt då en klar ljudförsämring mot en traditionell stereo.

De tidiga surround-formaten var inte mycket att hurra för, men ljudet kom ju från alla håll så det tyckte man var en revolution i sig. Med dagens "lossless" teknik i ljud via t ex Bluray så är det en helt annan sak, men de flesta får ändå bara ett halvbra ljud då man mest ser på streamad film även om man har en bra anläggning,

Man ersatte också ofta rejäla högtalare mot små s k "satelliter" för att få plats med många högtalare i sitt rum något som också kan innebära sämre prestanda.

MP3

En algoritm för att komprimera musik kom i slutet av 1990-talet som benämndes MP3. Man hade portabla spelare som just kallades för MP3-spelare. De hade olika storlek på minnen. IPod var den mest kända varianten. De tog snabbt överhanden från annat bärbart, t ex Mini Disc, bärbar CD-spelare. Med detta blev också datorn en viktig del av musikåtergivningen då man förde över filer via denna till sin spelare. MP3-komprimeringen i sig innebar att man i sig kände igen låten, men dynamik, storleken på ljudbilden, detaljer gick förlorade. Det märks ju inte så väl i hörlurar men de som kopplar upp sig till en "riktig ljudanläggning" märker ganska snart att mycket av "känslan" i musiken är förlorad. Som en karaoke-version av originalet.

MP3 spelarna i sig gick mer eller mindre i graven när man stoppade in funktionen i mobiltelefonerna. Anmärkningsvärt är att man i mycket av dagens streaming fortfarande använder sig av denna mediokra MP3-komprimering eller varianter. Numera finns kompakta bärbara maskiner som klarar upp till 24 bits återgivning men har än så länge inte nått ut till den stora massan.

Platt-TV

I början av 2000-talet hände en stor sak för hemmen. Då började de platta TV-skärmarna att säljas. Sexsiffriga belopp till en början för att sedan sjunka rejält för vart år åtminstone om man räknar in storlek, och i begynnelsen kunde folk köpa en 37 tummare av ett helt okänt fabrikat för t ex 30.000:- bara för att den var platt.

För med handen på hjärtat så var inte bilden så lysande på de flesta flatskärmar mot en vanlig "TV" till en början. Det blev först en förbättring i och med HDTV-sändningar.

1981 hade man börjat provsända HDTV i USA, och själv såg jag min första HDTV på "framtidens elektronik-mässa" Vision 86 i Stockholm som ägde rum just 1986. Då var det speciella bildrörs-TV man hade i mörka montrar som visade upp specialmaterial i HD. Då hette det; "Det här kommer snart". I praktiken tog det närmare tjugo år innan det var ett faktum. Nu är det 4K eller Ultra-HD som ska säljas in.
Ljudet då? - Generellt betydligt sämre än i "tjock-TV". Att bygga platt innebär ingen fördel för ljudet.

Summa summarum

Samtliga dessa steg som beskrivits har i sig inneburit en markant försämring för just ljudåtergivningen i helhet. Jag ser det som ljudåtergivningens "Dark ages", d v s en mörk period för musikåtergivning. Kanske är det så denna tid kommer att betecknas i historieböckerna?

Hembio i sig innebar att man fördelade sin budget på många högtalare som spädde ut kvalitén och själva förstärkarenheterna var mer gjorda för att ha finesser och många kanaler. I många fall blev ljudet klart lidande, i synnerhet för musik.
Idag är läget dock betydligt ljusare för modern hembio, då allt blivit klart bättre. Det handlar ofta om en helt annan totalupplevelse och bra system innebär heller ingen särskild kompromiss för musiklyssnande. Fortfarande anser jag dock att man behöver lägga markant mer pengar för att få motsvarande "klass" som en stereoanläggning.

MP3-formatet gör att många dimensioner går förlorade. Att spela detta material i en bättre anläggning gör att anläggningen avslöjar bristerna. Bäst gör det sig i hörlurar och enklare anläggningar.

Det är "gemene mans" sätt att lyssna då man har "streaming" som källa. Jag lägger ingen värdering på streaming som sådan, då den inneburit mest positiva saker. Musiken och för den delen film är plötsligt tillgänglig för alla.

Med platt-TV började den stora ommöbleringen i hemmen. Nu var traditionella högtalare "klumpiga". Helst skulle inga högtalare synas alls. Hembio med surround innebär för merparten för många högtalare i antal. Ljudet direkt ur TV:n är generellt dock så dåligt att det är svårt att höra vad som sägs. En ljudlimpa, s k soundbar är en enkel lösning att få något bättre ljud. De går dock sällan att jämföra mot en bättre anläggning.

En riktig stereo ersätts i många fall av en enda låda, t ex en s k bluetooth högtalare, som i sig är kanske att jämföras med en tidigare "allt i ett" benämnt som "bergsprängare". Även då dessa är praktiska och enkla att handha, ser jag dem mest som ett komplement. Ljudet kan inte mäta sig med en vältrimmad anläggning.

Vändningen?

Jag dömer ingen som inte har intresserat sig för bättre ljud. Däremot ser jag som en livsuppgift att berätta att det finns bättre lösningar och att det handlar mer om att köpa "rätt" än om pengar. Bra återgivning är det många som "omedvetet" gått miste om tack vare utvecklingen.

Man kan numer tanka hem betydligt bättre filer och spela upp via speciella dacar/mediespelare. Detta gör att man kan komma upp i samma kvalitetsnivå som CD-spelare eller t o m överträffa den särskilt med s k 24 bits upplösning. Sedan är det förstås skillnad från apparat till apparat.

Det som jag ser som återtåget till mer "rejäla" saker är dock skivspelaren. Skivspelaren var länge utdömd, men entusiaster har alltid fortsatt köpa vinyl och spelare. Många har också förespråkat dess välljudande egenskaper, som idag anses vara väl i klass eller bättre än många CD-spelare.

Skivspelaren har "nått" genom "mediebruset" och har blivit något "hippt". En motpol till allt det "digitala". En "möbel" man lyfter fram i sin inredning.

Hur visar man att man tycker om film och eller musik, nu när inte en mediesamlingen (undantag vinyl) anses lite "knäppt"? Lägga pengar när det är nästan gratis...
- Man skaffar helt enkelt rejälare anläggning. Det ska inte längre gömmas utan få synas. Detta tror jag är början på en stor "retrovåg", och det är vinylspelaren med en teknik som är så gammal att ingen nu levande var med när den uppfanns som visar vägen. Man inte bara ser att personen i fråga bryr sig om sin anläggning.
- Bättre ljudåtergivning kommer på köpet.

/Martin Niklasson

Gilla oss på

Nyhet!

Martin Logan Electromotion ESL C
En makalös center där man kombinerat elektrostat, banddiskant och dynamiska basar till en bländande återgivning!

Aldrig förr har det gått att stoppa in en elektrostatcenter i t ex ett skåp un
Läs mer...

Nyhetsbrev:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer hos oss samt allmänt om HiFi & Hembio.
Läs mer...

Ultrasone HFI-580

"Tyska Ultrasone är en ung och innovativ hörlurstillverka

Pris: 1390:-
Läs mer...

Martin Logan Motion 40

"The Motion 40s really do perform above their price point

Pris: 22990:-
Läs mer...

Klipsch RP280F

"Det finns få konkurrenter som kan mäta sig med Klipsch n

Pris: 14990:-
Läs mer...

Tangent Alio FM

Bestyckad med imponerande ljud, FM-radio, Aux-ingång, iPod/i

Pris: 1290:-
Läs mer...